De plicht om te scholen
13 november 2023 
1 min. leestijd

De plicht om te scholen

De plicht om te scholen.

Ja, je leest het goed. De ondernemingsraad heeft een wettelijke plicht om te scholen, maar liefst minimaal 5 dagen per jaar. Dit staat beschreven in artikel 18 van de WOR. “De ondernemer is verplicht de leden van de OR (..) gedurende een door de ondernemers en OR gezamenlijk vast te stellen aantal dagen per jaar, in werktijd en met behoud van loon, de gelegenheid te bieden de scholing en vorming van voldoende kwaliteit te ontvangen welke zij in verband met de vervulling van hun taak nodig oordelen. (…) Het aantal dagen kan niet lager vastgesteld worden dan vijf per jaar.”

Dit is nogal wat. Ten minste vijf dagen ‘scholing en vorming’ per jaar, en het staat in de wet. Paar jaar geleden is dit artikel aangepast, in overleg met de werkgevers- en werknemersorganisaties. Die staan hier dus ook achter. Het idee erachter is dat de OR-leden voldoende kennis en kunde ontwikkelen om goed hun werk in de medezeggenschap te doen. Voor veel gekozen OR-leden is het namelijk niet vanzelfsprekend dat zij ervaring hebben in vergaderen, lezen van beleidsstukken en strategische plannen maken. En daar waar al wel ervaring is bij individuele leden, hoe gaat dat dan in teamverband?

De ondernemingsraad is een gelijkwaardige gesprekspartner van de WOR-bestuurder. Maar een beetje hulp om je ook zo te voelen is vaak wel nodig, vandaar de ‘plicht’ tot scholing. De wetgever heeft hier nog een andere bepaling bij bedacht. De kosten van de scholing komen voor rekening van de ondernemer (artikel 22 lid 3). Om te bepalen wat redelijke kosten zijn stelt de Sociaal Economische Raad (SER) elk jaar de zogenaamde richtbedragen vast. Deze bedragen geven een houvast voor wat scholing zou mogen kosten.

Onlangs heeft de SER de richtbedragen voor 2024 vastgesteld. Voor maatwerktrainingen komt dit neer op € 1.250 per dagdeel per trainer (voor groepen > 13 deelnemers kunnen 2 trainers worden ingezet) en € 200 per dagdeel per deelnemer voor Open Inschrijvingstrainingen. Als de prijzen voor een training hier niet erg vanaf wijken, dan zijn dit ‘redelijke’ prijzen. Voor accommodatie geeft de SER overigens geen richtlijnen. Mijn advies is overigens wel om bij voorkeur ‘buiten de deur’ op training te gaan. Dit geeft veel meer rust, minder kans op storing door jezelf (nog even snel een collega spreken in een pauze) of door de collega’s (‘Nu je er toch bent ….’). Hierdoor is de training een stuk effectiever.

Wil je meer weten over scholing, bijvoorbeeld hoe het zit met een scholingsplan? Neem dan even contact met ons op via team@mzoo.nl of per telefoon bij een van onze trainers.

Over de schrijver
Reactie plaatsen