OR zorg voor de toekomst
4 minuten leestijd

‘De Zorg’ is zeker een aantrekkelijke werkgever als het salaris omhooggaat

Inhoudsopgave

‘De Zorg’ is zeker een aantrekkelijke werkgever als het salaris omhooggaat.

Deze keer een bekend onderwerp, lastig voor sommigen, maar zeker niet onmogelijk om op te pakken met je bestuurder.

Tip voor een werkwijze: Benoem jullie zorg, erken en bespreek de gezamenlijke zorg hierover. Vorm een samenwerking (noem het een taskforce) waarbij OR en Bestuurder beiden een aandeel leveren.  Formuleer gezamenlijke criteria waaraan het eindresultaat dient te voldoen.  Ga vervolgens aan de slag.

Hieronder enkele aandachtspunten van deskundigen om te komen tot meer collega’s in de zorg. Een lijstje met suggesties helpt altijd om je op te richten.

1.  Punten waar de Zorg-OR zich op kan richten om het personeelstekort, samen met de werkgever, te verminderen:

  • Zorgmedewerkers zijn trots op hun functietitel maar niet altijd op hun werkgever.
  • Veel onrust/stress en schaamte wordt veroorzaakt door onprofessioneel gedrag van het management. 
  • De leiding (vaak jonge mensen) wordt vaak onvoldoende begeleid. Hen wordt ook onvoldoende verteld wat er van ze verwacht wordt (bijv. ook mee de billen wassen als dat nodig is). Ouder en ervaren zorgpersoneel stoort zich hieraan omdat zij niet zo zijn opgeleid. Bestuurders kunnen hier in de begeleiding van management zeker rekening mee houden.

2. Persoonlijke ontwikkeling komt vaker in gedrang als het in een sector (te) druk is. Echter, door aanhoudende drukte wordt dit nu als gemis ervaren waar het management nu niet meer omheen kan. Dit kan deels ook al op de werkvloer door meer psychologische veiligheid te creëren waardoor ontwikkelgesprekken, feedback, erkenning van goede prestaties en talent gemakkelijker plaatsvinden.

3 Personeel binnen houden is zoals gezegd minstens zo’n belangrijk punt. Hoe kan dit volgens de huidige medewerkers het beste?

  • Huidig salaris verbeteren, net als voor de instromers dus.
  • Een regelmatige uitdaging in het werk creëren.
  • Reisafstand wordt ook veelvuldig als positief ervaren alhoewel de reiskostenvergoeding als absoluut ontoereikend worden ervaren.

4 Lastig om mensen naar de zorg te trekken?

Eigenlijk niet zo lastig als het lijkt… velen overwegen best over te stappen (meer dan twee-derde van de werkenden zou dit best overwegen volgens HR Director van Visma Raet).

  • Dus beschouw de zorg vanaf nu als een zeer aantrekkelijke werkgever voor anderen. (2/3 wil er werken)
  • Werk aan goed werkgeverschap (bepaal als OR en werkgever samen wat ‘goed werkgeverschap’ voor jullie betekent, onderdeel van de criteria).
  • Geef persoonlijke ontwikkeling aandacht. Concreet maken met tijd en budget 
  • Salarisverhoging (laat via de OR weten dat jullie het belangrijk vinden dat er op korte termijn meer collega’s bijkomen en dat wel voldoende mensen zouden willen instappen als salarissen stijgen). Zorg voor draagvlak in de organisatie en betrek ook de vakbonden om hierover het gesprek aan te gaan. Het gaat tenslotte over jullie eigen werkgezondheid in dit geval.
    • Uit onderzoek Wat zijn de meest opvallende uitkomsten?

De salarissen aan de bovenkant (leidinggevenden, artsen) en de onderkant (laaggeschoold werk) in de zorg zijn prima. Het probleem zit in het middengebied, waar verreweg de meeste mensen in de zorg actief zijn, zoals verpleegkundigen. De beloning van die groep ligt zo’n 6 tot 10 procent lager dan het gemiddelde in de markt (dit gemiddelde ontstaat uit vergelijking met een ‘mandje’ van cao’s in publieke sector en markt, red.). Daar komt bij dat ongeveer de helft van deze groep al aan de top van de salarisschaal zit, wat betekent dat zij het moeten hebben van een cao-loonsverhoging om er nog op vooruit te gaan. 

Oplossing volgens de onderzoekers: Zo ongeveer de helft van de zorgmedewerkers zit aan het plafond van zijn salarisschaal. Nu moet je natuurlijk een plafond hebben, maar er is ten opzichte van de publieke markt wel ruimte om de schalen wat op te rekken, om zo naar een nieuw maximum toe te groeien. Je kunt bijvoorbeeld drie periodieken toevoegen aan het bestaande plafond, waarbij het nieuwe plafond op hetzelfde niveau ligt als de rest van de markt. Dan bied je mensen in de zorg een nieuw perspectief. Dat kost natuurlijk geld, maar dat kun je uitsmeren over drie jaren.  Onderzoek AWVN Mei 21 

Dus maak dit bespreekbaar en zoek naar mogelijkheden. Ook al bereik je niets als je het niet geprobeerd hebt, weet je het nooit zeker. 

En om af te sluiten met een citaat van de deskundige op dit gebied: “Dat we kampen met een groot personeelstekort, is niet alleen een probleem voor de zorgsector, maar is een probleem dat de hele maatschappij aangaat.” Dat zegt Marco Winkel, HR Director bij Visma | Raet. “Het is daarom juist voor deze sector belangrijk dat we gezamenlijk kijken hoe we het tekort kunnen terugdringen. Voor ruim een derde van de Nederlanders is een overstap naar de zorg uitgesloten.

 Goed werkgeverschap, persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit zijn punten waar de sector zich nu op zou moeten focussen. Het zou twijfelaars zo maar eens over de streep kunnen trekken. Tegelijkertijd houden we hiermee ook de focus op het behoud van het huidige personeel. Immers, elk individu die in de zorg komt werken, of zijn of haar contract verlengt, is er één.”

Dus:

  • Kom als OR in beweging (hulp nodig om de dippers om te toveren naar kikkers? Dan weet je ons te vinden).
  • Stop met klagen! (Klagen zonder actie? Dat kost te veel (negatieve) energie).
  • Ga je stem laten horen voor meer collega’s, een betere werkgezondheid voor jezelf en de rest van de organisatie.

Bron: HR onderzoek Visma Raet
Bron: salaris vergelijking website AWVN

Verder sparren over dit onderwerp? Mail Hielke@mzoo.nl of bel voor een kennismaking 06 151 89 257

delen
delen
delen
delen

Laat een reactie achter

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Scroll naar boven