mzoo-opleiders-voor-ondernemingsraden
2 minuten leestijd

Het Belang van Contact met de Achterban voor de Ondernemingsraad

Inhoudsopgave

Het Belang van Contact met de Achterban voor de Ondernemingsraad

Overwinning van Uitdagingen

Als ondernemingsraad (OR) hebben we een belangrijke taak bij het vertegenwoordigen van de belangen van medewerkers binnen een organisatie. Hoewel contact met de achterban essentieel is, worden we ook geconfronteerd met verschillende uitdagingen die dit contact kunnen bemoeilijken.

Hier volgen enkele van die uitdagingen, wellicht herken je ze wel?En natuurlijk geven we ook gelijk wat tips hoe we deze uitdagingen kunnen overwinnen.

1. Het kan lastig zijn om de achterban te bereiken en hun betrokkenheid te vergroten. Medewerkers hebben vaak drukke schema's en andere prioriteiten, waardoor ze misschien niet altijd beschikbaar zijn voor overleg. Om deze uitdaging aan te pakken, moeten we verschillende communicatiekanalen gebruiken, zoals e-mail, intranet, nieuwsbrieven en persoonlijke gesprekken. Door diverse methoden te combineren en de vormgeving aantrekkelijk te maken, vergroten we de kans dat we de aandacht van medewerkers trekken en hun betrokkenheid stimuleren.

 2. Soms is er een gebrek aan vertrouwen en openheid tussen de OR en de achterban. Medewerkers kunnen terughoudend zijn om hun zorgen en meningen te delen, uit angst voor repercussies of het gevoel dat hun input er niet toe doet. Om dit probleem aan te pakken, moeten we actief werken aan het opbouwen van vertrouwen door transparantie te tonen en de feedback van medewerkers serieus te nemen. Door consistent te communiceren en resultaten te laten zien, kunnen we het vertrouwen van de achterban winnen en de deur openzetten voor de collega’s.

 3. Het uitleggen van complexe organisatiebeslissingen en beleid aan de achterban kan best moeilijk zijn. OR-leden hebben vaak te maken met complexe juridische en zakelijke vraagstukken, die niet altijd gemakkelijk te vertalen zijn naar begrijpelijke taal voor medewerkers. Het is belangrijk dat we onze communicatie duidelijk en toegankelijk maken door ingewikkelde concepten te vereenvoudigen en voorbeelden te geven die relevant zijn voor medewerkers op de werkvloer. Een vereenvoudigde weergave in de vorm van een infographic helpt hierbij.

Ondanks deze uitdagingen is het van cruciaal belang dat we contact blijven maken met de achterban. Door deze obstakels te herkennen en proactieve maatregelen te nemen, kunnen we de communicatie en betrokkenheid van medewerkers vergroten. Op die manier versterken we onze positie als betrouwbare vertegenwoordigers en kunnen we effectief werken aan het behartigen van de belangen van de medewerkers in de organisatie.

Willen jullie als OR vaker en op een aantrekkelijke manier in contact komen met de achterban? Neem dan contact op met MZOO voor een maatwerk advies aangepast op jullie OR of neem deel aan de training Creatieve Communicatie Achterban

delen
delen
delen
delen

Laat een reactie achter

5 1 stem
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Scroll naar boven