mzoo-opleiders-voor-ondernemingsraden
4 minuten leestijd

Hoe bereid je OR verkiezingen voor met zorg en plezier?

Inhoudsopgave

Een nieuwe OR

Bereid de OR Verkiezingen voor met zorg en met plezier

Juist in een nieuw bedrijf, is er veel te doen voor een OR, mee te denken en invloed uit te oefenen. Maar dan moet wel eerst de OR opgericht worden. En dat gebeurt door verkiezingen.

Het kan zijn dat het bedrijf door fusie is ontstaan of door groei van het personeel tot 50 medewerkers of meer. De OR moet passend zijn bij het bedrijf en de verkiezingen moeten eerlijk verlopen.

Niet zo gek dus dat er regels voor zijn en wettelijke bepalingen.

En als u de verkiezing ziet als een feestje: Om de paar jaar komt dit terug!

De OR wordt samengesteld voor een paar jaar en dan is er ruimte voor wisseling van de wacht.

Hoe organiseer je de verkiezingen?

Hoe de OR wordt samengesteld is wettelijk geregeld. Iedereen heeft er belang bij dat dit eerlijk gebeurt en er zijn verschillende belanghebbenden die er invloed op uitoefenen.

Verkiezingen organiseren is een precies werk maar dit is ook leuk om te doen!

Ik ben ervoor de verkiezingen luidruchtig te houden. Daarmee bedoel ik; duidelijk aan te kondigen, informatie geven over het belang ervan, medewerkers aanspreken en aan te geven wie zich kandidaat kan stellen en wie mag stemmen.

Bij de voorbereiding is er de kans om nieuwe medewerkers te betrekken, die iets te zeggen hebben over de organisatie van het werk of willen opkomen voor onderwerpen waar groepen medewerkers baat bij hebben.

Er zijn ondernemingsraden die het zo stil mogelijk houden. Als  zich geen nieuwe OR-leden aanmelden kunnen de oude leden meerdere periodes doorgaan. Waarom zou je dat doen?

Nieuwe OR-leden geven een impuls aan de OR, aan het overleg met de bestuurder en het vertegenwoordigen van het personeel.

Hoe motiveer je kandidaten?

Niet iedere medewerker denkt uit zichzelf dat de OR iets voor hem of haar is, om zich kandidaat voor te stellen. De meeste nieuwe OR-leden die wij tegenkomen in starterstrainingen, geven aan dat ze door iemand zijn gevraagd.

Een collega heeft klaarblijkelijk iets in ze gezien, en de verwachting gehad dat deze persoon een goede bijdrage zou kunnen hebben. Om wat voor reden dan ook, bijvoorbeeld omdat ze sociaal zijn, goed uit hun woorden kunnen komen of specialisten zijn in een voor de OR belangrijk onderwerp.

Voor medewerkers beslissen of ze zich kandidaten willen stellen voor de OR-verkiezingen, willen ze zich een voorstelling kunnen maken, wat dit inhoudt, wat ze kunnen en mogen, en hoeveel tijd het ze kost.

Logisch, toch? Een tip van ervaren OR-en is: Hou een kandidatenbijeenkomst, op een ochtend of een middag, vertel kort iets en ga in op hun vragen.

Digitaal of met de stembus?

  • Ik bewaar goeie herinneringen aan de OR die elke drie jaar alle bouwplaatsen bezocht voor het verkiezingscircus. Het koste veel tijd, maar je kon er niet omheen, iedere werknemer zag in de bouwkeet de stembus en de formulieren en kon ook vaak een persoonlijk praatje maken met de kandidaten.
  • Digitale verkiezingen zouden te afstandelijk zijn. Maar inmiddels hebben we geleerd dat een kandidaat in een kort profiel, ook via een filmpje, een goeie indruk kan geven. En het is onze ervaring is dat de opkomst bij digitale verkiezingen hoog is. Bij de ondernemingsraden die ik in dit proces heb geleid was het nooit onder de 70%.

Voor beide methoden zijn voor en tegens

Zelf ben ik ben een voorstander geworden van digitale verkiezingen. Alle kritiek is te weerleggen en er zijn makkelijke, eerlijke en  betrouwbare systemen beschikbaar. In de meeste draaiboeken voor de verkiezingen die ik meemaak zoeken we een geschikt digitaal verkiezingsbureau. Het is wel belangrijk om het reglement een klein beetje aan te passen. Als je hierover vragen hebt verneem ik die graag!

De planning en zo mogelijk ondersteuning hierbij

In een nieuw bedrijf wil je  juist in de startfase een OR. Toch? Daar moet je dan wel je best voor doen.

Minimaal drie maanden staan ervoor. Dat is niet overdreven, er moeten in die tijd passende keuzes gemaakt worden, er zijn diverse betrokkenen, er moet tijd zijn voor kandidatuur en campagne voeren. Ik heb het weleens in kortere tijd willen doen, maar dan kwamen er toch onverwachte vragen en tijdrovende bezwaren. Een goed draaiboek helpt! Een draaiboek is maatwerk, hierbij kunnen wij je helpen.

Je hoeft niet alles zelf uit te vinden! Er zijn goeie voorbeelddocumenten zoals bijvoorbeeld een reglement. Kijk bij voorbeeld bij:https://www.ser.nl/nl/publicaties/voorbeeldreglement

Als jullie weinig tijd hebben, kun je je laten ontzorgen door een Ambtelijk Secretaris. Mzoo kent veel Ambtelijk Secretarissen dus vraag ons als je iemand nodig hebt.

Ook als je de organisatie uitbesteed, is belangrijk om je te realiseren, dat je als opdrachtgever keuzes te maken hebt, die je niet kunt delegeren. Wat er in het Reglement vastgesteld moet worden, over stemrecht en kandidatenlijsten en zittingsduur van de OR bijvoorbeeld.

Ook een vlotte start voor het nieuwe team bereid je voor

Niet vergeten:

  • Het is leuk om van de officiële installatie van de OR een echt event te maken, bijvoorbeeld aan het eind van de middag, op de dag van de uitslagen
  • Plan met vooruitziende blik alvast de eerste vergadering met de OR, de bestuurder en een starttraining (2 of 3 dagen) voor de hele OR.

Zo hebben we er alles aan gedaan niet alleen de verkiezingen prettig te laten lopen maar ook een goeie start te maken met het overleg!

Heb je vragen neem dan contact op ons

Bekijk ook eens ons trainingsaanbod

Voor meer informatie over de medezeggenschaps community : MZ-community voor leden.

Wij van MZOO helpen je graag, die eerste gesprekken zijn altijd gratis en vrijblijvend, dus schroom niet om te vragen.

delen
delen
delen
delen

Laat een reactie achter

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Scroll naar boven