mzoo-opleiders-voor-ondernemingsraden
2 minuten leestijd

Hopelijk ga je nooit een faillissement meemaken!

Inhoudsopgave

Als het toch gebeurt kan de OR meer betekenen, dan je misschien denkt. Bij het aanvragen van surseance van betaling of faillissement heeft de OR weliswaar geen adviesrecht. Echter over de daarop volgende besluiten heeft de OR dat wel, tenminste voor zover die gaan over de onderwerpen die genoemd zijn in artikel 25 lid 1 WOR.

Ook kan de OR bezwaar aantekenen bij de rechtbank tegen de uitspraak, nadat surseance of faillissement is aangevraagd.

Surceance van betaling:
De organisatie blijft ‘gewoon’ doordraaien met dezelfde juridische verplichtingen. Ook de OR behoudt al zijn rechten. En de WOR bestuurder blijft WOR bestuurder. Er komt alleen een bewindvoerder naast, die de belangrijke besluiten neemt. Er wordt gekeken of een doorstart mogelijk is (of een andere oplossing). Dit duurt doorgaans niet lang dus als OR moet je initiatief nemen. Ga direct met de bewindvoerder aan tafel en maak afspraken. Laat ook naar buiten toe weten wat je van zaken vindt. Maak ook afspraken met de bewindvoerder, dat je nog steeds gesprekspartner bent als er een faillissement uitgesproken wordt, want dan ontstaat er een onduidelijke situatie.

Faillissement:
De door de rechter aangestelde curator is de WOR bestuurder. De directie heeft niets meer te zeggen. De Curator moet alle voorgenomen besluiten (verkoop, eventueel van onderdelen, reorganisatie) aan de OR voorleggen. Op grond van de jurisprudentie heeft de OR geen rol bij het besluit over te gaan tot liquidatie zonder een doorstart te onderzoeken. Ga direct met de curator aan tafel.

Pre-pack faillissement:
Dat is een vorm van surseance van betaling, maar dit wordt niet gepubliceerd. Dit is niet geregeld in de Nederlandse wetgeving. Niet alle rechters werken er aan mee. De rechtbank benoemt een toekomstige curator. Die krijgt pas bevoegdheden als het faillissement daar is. Als een doorstart voorbereid is volgt het faillissement. Het voordeel boven surseance is: geen ruchtbaarheid of pottenkijkers. De OR moet hier net zo handelen als bij surseance van betaling. Naar buiten toe misschien terughoudender zijn. Alles zal echter onder strikte geheimhouding plaats vinden. De kans is dus groot, dat ook de OR in dit stadium hiervan niet op de hoogte gesteld wordt.

delen
delen
delen
delen

Laat een reactie achter

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Scroll naar boven