Wat komt er allemaal af op de OR de komende periode?
Veel vragen voor de OR of de medewerkers die even vooruitdenken hoe het er de komende periode uit gaan zien. Wie gaat er mee-regeren en vooruitzien? Wordt het die serieuze of die milde crisis? Maar natuurlijk ook, wat en hoe met de vakantie is voor velen een serieus onderwerp. Dit artikel gaat in op diverse aspecten waar de OR aandacht aan kan/moet (vindt ik altijd lastig om te zeggen) besteden. Wees je als OR bewust dat dit HET moment is om je te laten zien en moet mee-regeren en vooruitzien. Iedereen is persoonlijk of tezamen betrokken bij het onderwerp dus als OR kan je in deze tijd goed laten zien wat je kan betekenen voor je collega’s. Dus ook een kans om je als OR te positioneren. Om te beginnen met Pensioen…
Afwachten een optie?
Afwachten is nooit een optie. Het minste wat je kan doen is er even over brainstormen en bedenken wat er mogelijk gaat gebeuren en dan besluiten er geen tijd in te steken. Dan weet je in elk geval waarop je gaat wachten en kan je dat als het goed is uitleggen aan je collega’s waarom je geen actie hebt ondernomen. Opnieuw een kwestie van mee-regeren en vooruitzien.
Wat gebeurt als je wel afwacht?
Je maakt jezelf afhankelijk, je wordt overvallen door de plannen, je krijgt concrete, kant-en -klare plannen die al in de startfase zijn, collega’s kennen de plannen al en hebben hun oordeel al, of ze het er mee eens zijn of niet, ze ervaren geen keus, ze gaan mee. Hoe voelt dat? Ik weet het. Het is niet voor iedereen helemaal waar wat ik schrijf, maar delen ervan kloppen weet ik uit de praktijk. Welk deel is voor elke organisatie anders. Maar geloof mij!
Als jezelf actie onderneemt of bewust afwacht maakt een boel verschil. Kan jij je dat voorstellen? Bewust leven en zelf creëren dat hoort bij het OR werk.
Dus lees even verder en kijk wat je kan doen om mee te regeren in deze onzekere tijd. Zodat jij je schaapjes behoed!
Pensioen moet de OR daar nu wat mee doen?
Als ik als (zorg)medewerker/ herintreder (gepensioneerde) weer aan het werk ga heeft dat gevolgen voor mijn pensioen? Ik heb toen (toen ik met pensioen ging) verklaard dat ik niet meer zou gaan werken…Hoe zit dat nu eigenlijk met mijn pensioen in crisistijd? Pensioenbericht ontvangen? En hoe staat het ervoor?
Hoe werkt dat eigenlijk dat pensioen in deze tijd? Stopt mijn pensioen-inleg als de NOW van kracht is? Veel medewerkers zijn druk met het werk (thuis of juist niet) maar hun pensioen staan ze even niet bij stil. Terecht, want het past niet in mijn hoofd zeg je dan. En het zal toch niet zo vaart lopen in deze tijd. Ook waar. Maar dit is echt wel een onderwerp voor de OR. Want op een aantal momenten kan die pensioenverplichting best een boel cash-geld kosten en soms kan een werkgever dat geld op dit moment juist even niet missen. Maandag 25 mei ’20 een webinar over dit onderwerp
Financieel toezichthouder, de OR?
Als OR ben je dus echt wel de partij die alert moet zijn op financiële situatie van de organisatie. Want er is bijvoorbeeld een meldingsplicht in gesteld door de overheid voor de aanvraag van NOW. Deze meldingsplicht aan de OR houdt in dat jullie als OR moeten weten wat er gaat gebeuren op dit vlak zodat je kan anticiperen op een vervolgstap. Een OR heeft geen advies of instemming op het gebied van NOW maar uiteraard wel op besluiten als gevolg van de (aankomende) crisis waarin de organisatie zich bevindt.
Informatierecht Ondernemingsraad en Het Nieuwe Normaal
Het Nieuwe Normaal, komt eraan met verruiming van de bewegingsmogelijkheden door de overheid. Wat betekent dit voor de bedrijfsvoering en hoe ga je op dit vlak om met de gezondheid van de collega’s (arbo-regelingen) zal wellicht jullie eerste zorg zijn. Maar laat je niet afleiden door deze ‘hoge prio’ onderwerpen. De komende maanden worden echt spannend, en daarvoor is informatie nodig. Welke informatie? Bijvoorbeeld:
– Financiële gevolgen voor jouw organisatie: omzet, verlies aan orders, niet betalende debiteuren,
– Liquiditeitsproblemen van de eigen organisatie maar ook van andere samenwerkingspartijen.
– NOW zoals al eerder aangegeven is er een meldingsplicht aan de OR bij bijv. de aanvraag van subsidies
– De wijze waarop de medewerkers aan het werk zijn (in meer of minder voltijd, thuis of op locatie)
Voor al deze onderwerpen is gewoon op managementniveau in principe informatie aanwezig die gemakkelijk met de OR gedeeld kan worden zonder extra werk voor het MT.
Rol van de Toezichthouder (RvT, RvC, bestuur of andere vormen) en de OR
Ook het contact met de toezichthouder is in deze tijd extra belangrijk. Je verwacht dat intensief contact, maar is dat ook zo? Hoe kijkt de toezichthouder aan tegen de ontwikkelingen en hoe ziet deze de organisatie binnen het ‘nieuwe normaal’ functioneren? Op welke manier kijken zij aan tegen gevolgen vanuit de buitenwereld voor jullie organisatie? Een typische vraag aan de toezichthouder die juist ook dit perspectief meeneemt vanuit zijn achtergrond en ervaring. Ga dus met de toezichthouder in gesprek en stel je agenda voor dat gesprek zelf op.
Mee-regeren en vooruitzien toch?
Stel je plan op! Ga aan de slag met enkele scenario’s hoe het eruit gaat zien de komende periode. Alleen door als OR even verder vooruit te kijken worden jullie je bewust van wat er komen gaat. Maak maar een paar ‘mooie’ verhalen voor jezelf hoe het er uit kan gaan zien. Deel die met je bestuurder vanuit het perspectief dat er een aantal manier zijn om naar de toekomst te kijken en vraag ook aan de bestuurder om zijn verhalen te delen. Daarmee kom je verder naar elkaar toe en raak je betrokken bij elkaar. Maar als OR neem je het initiatief! Want zo kan je mee-regeren en vooruitzien, laat je blijken wat je wil, waar je toe in staat bent en welke rol je wil vervullen, nu in crisis-tijd, maar ook in de nabije toekomst.
Wat wil jij als OR-lid?
Jij als lezer vraagt je misschien ook wel af wat je als OR wil of wat de OR wil als je ondersteuner bent van de medezeggenschap. Het is best lastig om als persoon, jij jezelf, druk met je eigen werk en omstandigheden, dit perspectief in te vullen kan ik mij voorstellen. Ga daar eens over in gesprek met elkaar. Want opnieuw geldt mee-regeren en vooruitzien is belangrijk, ook op dit punt. Maak het niet te moeilijk, en doe het op een zorgvuldige manier. Maar realiseer je dat je alleen door een actie een reactie krijgt. En een actie is, voor alle duidelijkheid, geen vragen stellen, want die krijgt je bestuurder al genoeg, maar iets vertellen over jullie eigen visie. Uiteraard met de kaders van jullie eigen context, en deels getoetst bij je collega’s, maar wel iets neerleggen waarop hij inhoudelijk kan reageren. Ik weet zeker dat je bestuurder en de achterban dit waardeert. Daar doe je het niet voor maar het helpt wel:-)!