Netwerken als OR - Wat kun jij verbeteren?
31 januari 2024 
2 min. leestijd

Netwerken als OR - Wat kun jij verbeteren?


Vind jij netwerken een vaardigheid?

Vind jij netwerken een activiteit?

Of is het maken van dit onderscheid voor jou niet zo belangrijk...

Netwerken is een activiteit.

Iedereen doet het. En dit gaat ons best goed af!

Want netwerken – of je het zelf zo noemt, of niet- is de manier om informatie te krijgen, die je nog niet hebt. Je vindt hiermee het antwoord op je vragen. Je vindt manieren om je doel te bereiken. Je komt te weten wie er mee te maken heeft. Wie bevoegd is om te beslissen. En op basis waarvan.

Als we geen contact maken met anderen, komen we niets nieuws te weten…

We kunnen er gericht naar op zoek. Als we goed luisteren, kunnen ook onverwachte zaken te weten komen.

Netwerken is een vaardigheid.

Je kunt best vinden, dat goed kunnen netwerken bij iemands karakter hoort.

Maar ik beweer: Het is een vaardigheid. Vaardigheden kun je leren en ontwikkelen. Het helpt wel als je niet mensenschuw bent. Er zijn talloze manieren van netwerken, ook voor introverte mensen. Afgelopen zomer schreef ik ook al een blog over het onderwerp, organiseerde een Webinar en zette samen met Hielke Boersma een paar filmpjes op onze website.

Netwerken als OR, heeft specifieke uitdagingen en mogelijkheden. Misschien zijn jullie er al keigoed in. Je kunt heel veel leren van elkaar! Iedereen heeft er een rol in. Laat je verrassen, door je collega’s in een van samenstelling veranderd team, na de verkiezingen bij voorbeeld.

Waar jullie OR het meest aan heeft?

  1. Kennen jullie elkaars netwerk?
  2. En elkaars talent om hiermee om te gaan?
  3. Horen jullie elkaars informatie?
  4. Zetten jullie weleens een vraag uit bij elkaar?
  5. Zit er systeem in jullie aanpak?
  6. Is het dan niet ook weer niet te strak geregeld?
  7. Hoe verlopen succesvolle netwerkgesprekken?
  8. Hoe komen ze nog beter uit de verf?

Wat wil jij uitproberen?


Als je er aandacht aan geeft valt er meestal wel wat te verbeteren.

Een professionele netwerker weet meestal al wel, waar-ie op uit is.
En zoekt de gelegenheid op waar hij mensen tegenkomt, die hem of haar verder kunnen helpen. Maar je weet dat nog niet, op het moment dat je een gesprek aanknoopt.

Er is een disclaimer: Netwerken is vrijwillig en blijft vrijblijvend.  
Een eerste netwerkgesprek is het begin van een contact. Wat in stand blijft, als beide partijen er wat aan hebben. Dat is de reden dat netwerken kunnen opbloeien rond een thema en ook weer afbrokkelen, als dat onderwerp niet meer speelt.

Meer weten? 

Bij MZOO geef ik over dit onderwerp twee of drie maal per jaar een online training “Netwerken als OR”. Op de website vind je, wat je kunt verwachten van de training en een opgaveformulier.

Het programma is opgebouwd, rond vier kernvragen, die ik ook al noemde in mijn vorige blog over dit onderwerp.

De data voor de Life Online Training vind je op onze kalender.

Dit programma kan ook op maat gemaakt worden, voor jouw team, op een ander, geschikt moment

Graag kom ik met jullie in contact. Als je wilt luister ik, denk, praat en oefen mee. Stuur je vraag naar danella@mzoo.nl  en je krijgt een reactie, zo snel als mogelijk!


Over de schrijver
Danella Zuidema is psycholoog en zeer ervaren trainer en teamcoach. Vanaf 2011 werkt zij als zelfstandig professional met een eigen praktijk. Daarvoor had ze lange dienstverbanden bij de FNV en enkele diverse opleidingsbureau ’s; VHS Olaertduyn (gefuseerd tot Odyssee), Schouten& Nelissen en MEDE. Ze ontwikkelde zich in die periode tot allround begeleider voor de OR, in diverse sectoren en branches. Zij is een betrokken en stimulerend, werkt niet vanuit één theorie, maar kan daar vaak wel mee overweg. Ze vindt het belangrijk dat alle deelnemers naar eigen vermogen zich inzetten en ontwikkelen. Danella Zuidema is opgenomen in het Register MZ-Opleiders en lid van de beroepsvereniging BVMP. In 2020 is Danella licentiehouder geworden van de NVGTR-werkmethode Haar diensten zijn life en/of online.
Reactie plaatsen