Als nieuw lid in de OR wil je waarschijnlijk snel een bijdrage leveren aan het geheel. Maar het is vaak een nieuwe wereld met een eigen dynamiek. Taken zijn verdeeld, normen en waarden bepaald en het ontbreekt je aan kennis. De OR heeft wellicht zelf een inwerkplan liggen. Maar in plaats van afwachten kun je ook zelf aan de slag. Zo krijg jij snel een gevoel van erbij horen en meerwaarde.
1: Zorg voor een goede kennismaking.
Het is mooi als de ondernemingsraad de ruimte heeft genomen voor een goede kennismaking met jou. Als dat niet zo is, plan dan tijd om kennis te maken met de OR-leden. Plan tijd voor of na een vergadering of maak een aparte afspraak.
2: Ga op cursus of training
Vaak heeft de OR al een training geregeld na het houden van de verkiezing. Dat betekent meestal dat je met de gehele OR op training gaat. Vaak zijn dit 1-, 2- of 3-daagse trainingen.
Als de OR dit niet gedaan heeft, vraag de secretaris naar de mogelijkheden. Kies een training die gericht is op “nieuw in de OR”. Dit zijn vaak open inschrijvingen, met nieuwe OR-leden van andere organisaties. Of vraag de vaste trainer of deze niet een dagdeel met je aan de slag wil. Op deze wijze ben je snel en gericht op de eigen ondernemingsraad op de hoogte.
Als je in een commissie gaat plaatsnemen (commissie financiën of gericht op Arbo e.d.) plan dan ook daar een training voor.
Als OR-lid heb je recht op 5 dagen scholing per jaar voor elk jaar van je zittingstermijn. Dit betekent 5 dagen bij een 3 jaar termijn = 15 dagen te verdelen over 3 jaar. Voor commissiewerk komen daar nog 3 dagen per jaar bij. Houdt rekening met de trainingen die de OR als geheel gaat doen.
3: Maak bewust een inwerkplan op inhoud
- Belangrijkste is dat het inwerken tijd vergt. Er is onder trainers een gezegde dat het een jaar duurt om echt zicht te krijgen op het OR-werk.
- Vraag om een duidelijke taak in de OR. Op deze wijze heb je al meteen iets concreets om kennis op te doen, te ervaren hoe het werkt en heb je snel het gevoel dat je er toe doet.
- Voorkom dat je alleen maar gaat lezen. Blijf kijken, stel vragen en doe mee. Jouw mening telt nu ook al.
- Gebruik eventueel een vast maatje of buddy die je wat ondersteunt. Die je wegwijs maakt in de administratie e.d. Als de OR dit niet heeft geregeld, vraag zelf iemand of deze jou wil ondersteunen.
4: Maak bewust een inwerkplan in jouw agenda
Zorg dat je in het begin met je leidinggevende goed afstemt wat het werken in de OR kan inhouden. Ook al weet je het zelf niet. Maar het is makkelijker als een leidinggevende jou steunt in jouw lidmaatschap. Dat geldt ook voor collega’s. Houdt ze op de hoogte. Als het jezelf niet helemaal lukt, vraag de voorzitter van de OR om ondersteuning
5: De meerwaarde als nieuweling
Je hebt nu al meerwaarde, meer dan je wellicht denkt. Als nieuw lid heb je een open blik op wat de OR aan het doen is. Maak er gebruik van.
- Als nieuwkomer heb je een open blik. Stel vragen over de waarden en normen, de gebruiken in de OR. Hierin help je de OR om de oogkleppen die ontstaan of de keuzes die gemaakt zijn opnieuw bewust te bekijken en keuzes in te maken.
- Jij hebt kennis van zaken. Je bent namelijk medewerker in de organisatie. Jij kunt zelf inschatten wat het voorgestelde beleid voor een consequenties heeft op jouw werk en dat van jouw collega’s. En dat is belangrijke informatie. Jij hebt ervaren hoe de OR communiceert met zijn achterban (dat was jij namelijk) en die informatie is van groot belang voor de OR. Want hiermee kan de OR weer bewust keuzes maken hoe zij de communicatie met de achterban wil vormgeven.
Tenslotte
Door lid te worden van de OR ben je toegetreden tot een boeiend vak. Je gaat veel leren. Zowel voor jezelf, hoe de organisatie in zijn werk gaat en hoe om te gaan met netwerken en het “spel” van medezeggenschap. Gun jezelf de tijd, kijk naar de successen en wees nieuwsgierig maar vooral: ga doen. Wees niet te bang om vragen te stellen en foutjes te maken. Daar leren jij en de OR het meest van.