mzoo-opleiders-voor-ondernemingsraden
Servaas Beunk Uiterwaarden Sessies
2 minuten leestijd

OR aan de wandel

Inhoudsopgave

MZOO in het land: 

Medezeggenschap aan de wandel

Op de eerste lentedag (1 maart ‘23) had LOMOZ, het platform voor OR-en in zorg en welzijn, een ledendag op Landgoed Zonheuvel in Doorn. MZOO kreeg de mogelijkheid om een workshop te verzorgen en daardoor zag Servaas zijn kans schoon.

Wandelen doet hij al te graag met groepen, vooral in de uiterwaarden van de grote rivieren. Zo’n ‘uiterwaardensessie’, zoals hij die wandelingen noemt, zijn uitermate geschikt voor teams, zoals een OR, om over strategie en toekomst te praten. Al wandelend komen er namelijk stoffen vrij in je hersenen, waardoor gedachten net iets anders werken. Daarbij is het heerlijk om tijdens een gesprek even door de natuur afgeleid te kunnen worden, om die afleiding misschien ook weer mee te nemen in het gesprek. Gesprekken zijn in wisselende tweetallen, maar wel heeft iedereen eenzelfde vraag om te beantwoorden. Dit wordt dan om de zoveel tijd even in de groep besproken. Hierdoor kan het al snel heel diep gaan.

Deze sessie ging het iets anders. De groep van ruim 15 vrouw en man was namelijk geen team, maar had wel een gezamenlijke passie: de medezeggenschap. Ambtelijk secretarissen en OR-leden (ervaren en heel nieuw) gingen met elkaar in gesprek op vragen als ‘Wat trok mij de medezeggenschap in?’, ‘Wat is mijn bijdrage aan de ondernemingsraad in mijn organisatie?’ en ‘Wat voor iets nieuws zou ik eigenlijk willen introduceren bij mijn OR?’. Deze reflectie op de eigen rol zorgde voor goede gesprekken -maar goed dat Zonheuvel geen stiltegebied-  in  dit mooie landgoed waar heel voorzichtig af en toe wat groen, samen met de zon, door het dorre boskleed piepte.

De wandeling van zo’n 2 uur eindigde met een kleine hilarische wedstrijd ‘Silly Walks’. Onlangs bleek uit medisch onderzoek dat deze manier van wandelen, ruim 50 jaar geleden door Monty Python geïntroduceerd, heel erg gezond is. En gezondheid is waar medezeggenschap ook voor staat. Jantje, toevallig ook nog eens een heel nieuw OR-lid, wist door haar overtuigende wijze van Silly Walking, een VIP-bijeenkomst voor haar ondernemingsraad binnen te halen.

Onze Uiterwaardensessies kunnen ingezet worden als unieke trainingen van 1 of 2 dagdelen, maar kunnen ook deel uitmaken bijvoorbeeld een tweedaagse training neem dan contact op met Servaas voor verdere informatie.

delen
delen
delen
delen

Laat een reactie achter

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Scroll naar boven