De vlaggen hangen uit. Samen met de schooltassen van de vele scholieren in mijn buurt, die hun examen hebben gehaald. Met een paar heel warme dagen is de zomer begonnen, na een lang en nat voorjaar. We hebben de smaak te pakken gekregen. In Midden-Nederland begint deze week de vakantie. De tijd vult zich makkelijk. Op TV is spannend voetbal en elke dag een etappe van de Tour de France, startend in een aantrekkelijk Italiaans landschap.
Er even tussenuit
In mijn dagelijkse krant lees ik tips, wat ik kan doen tegen de stress en waarschuwingen voor onderweg. Tja, misschien is het ook bij u herkenbaar, veel Nederlanders geven aan hun vrije dagen te beginnen met stress. Ook bij ons moet er eerst nog van alles geregeld worden, voor we weg kunnen. We zullen bereikbaar blijven voor berichten waar we op moeten reageren. En we treffen alvast voorbereidingen, voor een flitsende start als we terug komen. Want dan gaan we, figuurlijk dan, ook weer vol in de touwen. Toch is het nu de bedoeling even ongedwongen onze vrijheid te proeven.
Werk blijft belangrijk
Voor ons is vakantie een vanzelfsprekende onderbreking van het werk. Werk is een vastigheid waarvan we gegarandeerd zijn, als we weer terugkomen. Werk vormt een belangrijk deel van ons leven. Al was het alleen om in ons onderhoud te voorzien. Maar ook om betekenis te hebben, voor je klanten. Of trots te zijn op de producten of diensten die, mede door jou bijdrage, kunnen worden gemaakt.
Hoe werk zo georganiseerd is
Ik overdenk in alle rust nog eens de gesprekken die ik had met OR-leden. Hun rol is mee te denken, over de ontwikkeling en de toekomst van het werk in hun bedrijf. Dat is mooi maar soms ook knap lastig.
Ze uiten soms hun zorgen, over het verlies van vanzelfsprekendheden en gebrek aan communicatie, onder meer door de vele talen die gesproken worden op de bouwplaats of in het distributiecentrum. Soms is het werk niet te doen, voor iemand met een gezin en/of behoefte aan vastigheid. Op ongebruikelijke tijden en tegen een veel te laag loon. In de zorg en in het onderwijs wordt het vakmanschap overruled door computersystemen.
Ik verwacht niet direct een oplossing maar ik ben wel benieuwd waar dat naartoe moet. Wat kunnen wij eraan doen? Van wie verwachten we hieraan een bijdrage? Ik blijf hier graag over in gesprek en luister naar wat jij er als OR-lid van vindt!
Undercover aan het werk
Het begint bij weten wat er gebeurt. Soms is dat moeilijk om achter te komen. Als je er in zit kun je het moeilijk naar de openheid brengen. Ik werd er blij van dat Volkskantjournalist Jeroen van Bergeijk met zijn boek in de prijzen is gevallen. Lees het onderzoek. En denk mee, over de (on) mogelijkheden van de vakbonden. Wat me mogen verwachten van wetgeving en wie zich daarvoor opmaken.
Blijf lezen, ook al kun je er niet direct iets aan veranderen.
Zin in werk
Ik word ook blij van het doorbladeren van een al wat ouder boek. In het boek “Zin in werk” (2013), door Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en fotograaf Marcel Prins, vind ik korte teksten en treffende foto’s over mensen aan het werk. Hier zie je mensen bezig, in hun flow, aan hun ambachten, en lees je waarvoor ze zeggen het doen.
Mee op vakantie?
Zelf neem ik me voor om iedere vakantie een serieus boek te lezen. Dat hoor ik van meer mensen om mij heen. Is dit aan te bevelen mee te nemen?
- Als Google naar “Zin in werk”, zie ik dat het boek van Steenhuis alleen nog 2e hands te koop wordt aangeboden. Voor de echte liefhebber dus…
- “Undercover aan het werk” van Jeroen van Bergeijk zal je in vrijwel elke boekwinkel kunnen vinden!
Jaarplanner voor de OR
Op de OR-leden komen heel wat onderwerpen af, om te volgen, op te reageren en invloed uit te oefenen. Met MZOO maakten we voor de OR een jaarplanner, om dit inzichtelijk te plannen en dit werk zo makkelijk mogelijk te regelen. Na de zomer gaan we er verder mee. We zijn benieuwd hoe jullie ermee kunnen werken en wat we nog verder kunnen verbeteren.
Fijne vakantie gewenst en daarna; Weer graag tot ziens!