mzoo-opleiders-voor-ondernemingsraden
3 minuten leestijd

Criteria tijdens en na corona

Inhoudsopgave

Criteria tijdens en na corona 

Maatregelen om het corona virus in te dammen en verdere verspreiding tegen te gaan volgen elkaar in hoog tempo op. Bijna elke dag zijn er nieuwe ontwikkelingen. Zeker nu de minister president ons hierover toegesproken heeft. Heeft de medezeggenschap hierin een rol of kan de OR/ MR dit tempo onmogelijk bijbenen? Bestuurders moeten zo snel reageren en besluiten nemen, dat er meestal domweg geen tijd is voor overleg met de medezeggenschap. Bovendien wordt ook de OR/MR overvallen door nieuwe ontwikkelingen en weet die ook niet zo snel wat de juiste beslissingen zijn. En natuurlijk wil je geen zand in de machine strooien.

Criteria voor korte en langere termijn corona beleid

Wat wèl kan: De OR kan criteria opstellen voor een zorgvuldig coronabeleid. Criteria zijn niet de oplossingen, maar de voorwaarden waaraan oplossingen moeten voldoen volgens de OR/MR. Zo denkt de OR/MR constructief mee en geeft hij positieve input aan het zoeken naar passende maatregelen, die ook op de wat langere duur goed zijn. Dat is mogelijk ook al weet de MR/OR ook niet wat er gaat komen.

Besluiten moeten nu dus heel snel genomen worden. Deze kunnen gevolgen hebben voor langere tijd. Als er thuis gewerkt moet worden, is er meestal geen gelegenheid om de arbeidsomstandigheden daar zorgvuldig onder de loep te nemen en aan te passen. Dat is dan maar zo. Maar dat heeft wel negatieve gevolgen voor de gezondheid van de medewerker. En dat kan niet de bedoeling zijn.

De OR/MR kan ernaar streven dat snelle besluiten toch zo veel mogelijk tegemoet komen aan zijn criteria van zorgvuldigheid. En als dat niet kan, dan kunnen deze besluiten enige tijd later alsnog herzien worden aan de hand van die criteria van zorgvuldigheid van deOR/MR. Zo kunnen de thuiswerkplekken alsnog goed gefaciliteerd worden. Wie weet leidt dat ertoe dat na deze crisis het thuiswerken meer en beter kan worden beoefend dankzij de ervaring die we er nu mee gaan opdoen.

Werktijdverkorting

Naast thuis werken zijn tienduizenden bedrijven bezig met werktijdverkorting. Dat is niet een instemmingsplichtig onderwerp, maar uiteraard wel iets om zo mogelijk overleg over te voeren tussen OR/MR en bestuurder. Werktijdverkorting is een heel ander onderwerp dan deeltijdontslag. Dat laatste is wèl een instemmingsplichtig onderwerp.

En zo zijn er veel onderwerpen waar nu besluiten over genomen moeten worden en later mogelijk herzieningsbesluiten. De criteria, die de MR/OR opstelt worden natuurlijk bepaald door de specifieke situatie van het specifieke bedrijf. Om het denken hierover op gang te helpen brengen geven wij hieronder wat denkbare criteria.

Mogelijke criteria voor het corona beleid:

 1. Een uitgebreid, specifiek communicatieplan waarin alle doelgroepen genoemd worden en de wijze waarop ze op de hoogte gesteld worden.
 2. Medewerkers worden niet onnodig geraakt
 3. De Corona-regeling laat ruimte voor individueel maatwerk vanwege privéomstandigheden of specifieke werkzaamheden.
 4. Maatregelen gaan niet verder dan de regeringsmaatregelen tenzij daar een goede onderbouwing aan ten grondslag ligt.
 5. De thuiswerkplek voldoet aan de arbo richtlijnen
 6. Medewerkers die thuis (gaan) werken krijgen op de thuiswerkplek voorzieningen / hulpmiddelen die voldoen aan de arbo richtlijnen
 7. Er is (dus) budget beschikbaar om de thuiswerkplek in te richten
 8. Medewerkers kunnen werktijd en privé tijd goed scheiden.
 9. Medewerkers werken niet te lang door.
 10. Er zijn voldoende contactmogelijkheden met collega’s en leidinggevenden.
 11. Medewerkers die door plotselinge maatregelen overbelast dreigen te raken worden geholpen door medewerkers die juist minder te doen hebben.

Voorbeelden van een crisis protocol

Een voorbeeld van een crisis-communicatie protocol vanuit de zorg vindt je hier. Ook een zinvolle bijdrage voor de medezeggenschap om te toetsen of de bestuurders geen zaken over het hoofd zien.

Webinar over Corona beleid en de medezeggenschap

Heb je nog vragen of wil je hierover een webinar volgen dat komende week gepland wordt meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief en wij houden op je op de hoogte wanneer het webinar gaat plaatsvinden.

Heb je vragen neem dan contact op ons

Bekijk ook eens ons trainingsaanbod

Voor meer informatie over de medezeggenschaps community : MZ-community voor leden.

 

delen
delen
delen
delen

Laat een reactie achter

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Scroll naar boven