Welke buschauffeur zou jij willen zijn?
13 mei 2021 
1 min. leestijd

Welke buschauffeur zou jij willen zijn?

Ik stuur je als lezer en geïnteresseerde in medezeggenschap een link van een presentatie van Kobus Neethling en wil even speciaal aandacht voor het slot, 17.05, een verhaal over Daniel Goldman.

Het geheel van de presentatie gaat over moed of durf (courage in Engels). Voor elk medezeggenschapsorgaan (cliëntenraad, ondernemingsraad, medezeggenschapsraad) is moed of durf een groot goed. De durf om te gaan staan voor wie jullie er als medezeggenschapsorgaan (CR, OR, MR) willen zijn. Jij kent vast termen als de waakhond, of de proactieven of meedenkenden. Maar ik wil graag even stilstaan bij jou, wie wil jij zijn als lid van de OR, CR, MR?

Het verhaal gaat als volgt: Deze Daniel Goldman is professor op een universiteit. Hij gaat elke dag met de bus naar de universiteit. Op een dag is er een nieuwe buschauffeur. Bij het instappen zegt de buschauffeur: “Goede morgen meneer, dank dat u vandaag mijn passagier wilt zijn. Heb een mooie reis”. Daniel zag dat de buschauffeur dit tegen elke passagier zei. Bij het uitstappen zei de buschauffeur: “Dank u, dat ik u mee mocht nemen, ik wens u nog een mooie dag”.

Daniel stond stil. Hij merkte op dat het dezelfde rit was die hij elke dag maakte, maar het was een andere reis. Door de buschauffeur en wat deze zei. Dezelfde rit, een andere reis.

Jij als lid van een medezeggenschapsorgaan en jullie als mz-orgaan mogen jullie eigen werkwijze of stijl kiezen. Dat kan een kritische, een opbouwende of een meedenkende houding zijn. Een houding gericht op eigen kennis en ervaring, gericht op het vertalen van de boodschap van de achterban of zelfs het faciliteren van die boodschap zonder zelf echt inhoudelijk er aan mee te doen. Er zijn vele mogelijkheden die allemaal beginnen met de vraag: Wat voor lid wil je zijn? Om daar te komen en er ook uitvoer aan te geven, dat vraagt kennis en vaardigheden maar vooral de moed. Om fouten te maken, om daarvan te leren en om steeds opnieuw de moed te verzamelen om door te gaan.

Meer weten: klik op deze link https://youtu.be/OecZT1jKqmc en luister naar het hele verhaal. Van het verhaal van Daniel Goldman, via John Lennon naar een verhaal  tussen de docent en de student. Ik wens  je er veel plezier mee en vooral inspiratie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen